kinderen en ouderen in Tibet
Sanitair

PROJECT 2014 - SANITAIR

 

Aard en omvang van de doelgroep

Het aantal inwoners in het dorp Junyong en verre omtrek ligt rond de 15.000. Zij zijn allemaal afkomstig uit (voormalige) nomadengezinnen. Velen van hen zijn de laatste jaren door de Chinese overheid gedwongen hun vee te verkopen en te verhuizen naar meer stedelijke gebieden, waar ze grote moeite hebben een nieuw bestaan op te bouwen. 85% van hen is analfabeet en beheerst alleen het Tibetaans.

Uitvoering van het project 

Nu zijn ook de toiletten klaar en is het educatie-centrum een stuk schoner. Kinderen krijgen les in hygiëne en ze leren hun handen te wassen en tanden te poetsen. Om beurten houden ze het terrein van de school schoon. Ze willen allemaal meedoen. 

 

De oorspronkelijke doelstelling om goede sanitaire voorzieningen te bouwen voor alle schoolkinderen van het Ju Mipham Education Centre in het oosten van Tibet, is mede dankzij uw bijdrage meer dan volledig bereikt. Door de samenwerking met Wilde Ganzen werden een aantal bijdragen met 55% verhoogd. Daardoor kunnen we verheugd vaststellen dat bij aanvang van het nieuwe schooljaar in 2014 alle kinderen gebruik kunnen maken van schone en hygiënische latrines. 

 

Door de opbrengst van deze actie hebben we zelfs twee maal zoveel latrines kunnen bouwen dan oorspronkelijk begroot, voor jongens en meisjes aparte gebouwen. Deze zijn geplaatst achter het schoolgebouw. 

 

Duurzaamheid

De bouw van latrines is onderdeel van het Ju Mipham Education Centre dat zal gaan bestaan uit een compleet centrum met basis- middelbaar en hoger onderwijs, alsmede technische en kunstzinnige opleidingen en diverse werkplaatsen voor bedrijven. 

 

Exploitatiekosten worden de komende 10 jaar deels gefinancierd uit ouderbijdragen, winsten van andere projecten van het Vistaproject en een steeds kleiner deel door buitenlandse sponsors. De verwachting is dat in 2025 het project geheel zelfvoorzienend zal zijn. 

 

Waar voor je geld

Alle bouw-activiteiten en alle rekeningen zijn door de Chinese overheid gecontroleerd en goedgekeurd. 

Zoals gewoonlijk moesten bijna alle bouwmaterialen vanuit Xining of Chengdu worden geleverd, op meer dan 1000 kilometer afstand van deze regio. Ook de werknemers komen uit mainland China en moeten worden gehuisvest op kosten van de opdrachtgever. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom goed bouwen in Tibet zo vreselijk duur is

 

Bouwtijd - afgerond in november 2014

 

Totale projectkosten: € 35.855,- 

 

Van elke euro die u heeft gedoneerd, is zeker € 0,97 direct bij het project terecht gekomen.

 

Terug naar 'Projecten' >>

 

Direct doneren

Doneer nu een bedrag naar eigen keuze voor de opleiding van een nomade

 

Klik hier en je wordt doorgelinkt naar de beveiligde omgeving van geef.nl

Bedrijfsleven

Als je niet kunt lezen of schrijven, kun je nog wel iets met je handen doen, een winkel of handel starten of diensten aanbieden. Daarvoor zijn micro-kredieten beschikbaar

Cultureel Erfgoed

De Tibetaanse taal en cultuur zijn uniek, daarom is het van groot belang dat deze niet verloren gaan. Oude meesters leren het weer jonge mensen zoals het eeuwen is gegaan. 

Onderwijs

Onderwijs is de belangrijkste motor om een betere toekomst te creeëren. Bovendien zal daarmee de Tibetaanse taal en cultuur niet verdwijnen.