kinderen en ouderen in Tibet
Onze uitdaging

In de Tibetaanse gebieden in China is het analfabetisme de standaard. Slechts 15% van de bevolking kan lezen of schrijven. Dat is in de tegenwoordige tijd geen goed begin van een carriëre.

 

Bovendien is er nauwelijks gezondheidszorg in deze afgelegen regio. Het dichtstbijzijnde ziekenhuis is op 4 uur autorijden en een tandarts of vroedvrouw kent men hier al helemaal niet. 

 

Op verzoek van de plaatselijke bevolking van de regio Sershul is een Tibetaanse vrijwilligersorganisatie gestart, het Vistaproject. Met hulp van de abt van het klooster Ju Mohor, Amnyi Trulchung Rinpoche, trachten zij als enige organisatie in deze zeer afgelegen regio

diverse vormen van onderwijs op te zetten,  micro-kredieten aan te bieden, het bedrijfsleven te stimuleren en betere gezondheidszorg te faciliteren. En met succes! 

Mede dankzij Vistaproject gaan nu bijna 400 kinderen naar de basisschool, 150 naar het middelbaar onderwijs, hebben meer dan 350 jongeren een vakopleiding gevolgd, zijn meer dan 50 jonge vrouwen en mannen een winkel, werkplaats of handel gestart, zijn een restaurant en een steenfabriek geopend, en is in de herfst van 2016 een nieuw gezondheidscentrum gebouwd.

 

Bovendien kon in nood-situaties direct hulp geboden worden, zoals na de onlusten in 2008 en de daaropvolgende tekorten aan levensmiddelen, en bij de aardbeving in Yushu in 2010. 

 

Dankzij het werk van Vistaproject is in deze regio een begin gemaakt met het verminderen van de armoede, het aanbieden van onderwijs en gezondheidszorg en het behoud van het cultureel erfgoed.

 

Daarmee krijgt een nieuwe generatie jongeren een betere start in de snelgroeiende Chinese economie. 

 

Terug naar 'Ons Werk

Direct doneren

Doneer nu een bedrag naar eigen keuze voor de opleiding van een nomade

 

Klik hier en je wordt doorgelinkt naar de beveiligde omgeving van geef.nl

Onderwijs

Onderwijs is de belangrijkste motor om een betere toekomst te creeëren. Bovendien zal daarmee de Tibetaanse taal en cultuur niet verdwijnen. 

Bedrijfsleven

Als je niet kunt lezen of schrijven, kun je nog wel iets met je handen doen, een winkel of handel starten of diensten aanbieden. Daarvoor zijn micro-kredieten beschikbaar

Cultureel erfgoed

De Tibetaanse taal en cultuur zijn uniek, daarom is het van groot belang dat deze niet verloren gaan. Oude meesters leren het weer jonge mensen zoals het eeuwen is gegaan