kinderen en ouderen in Tibet
Middelbaar Onderwijs

PROJECT 2015

 

Aard en omvang van de doelgroep

Het aantal inwoners in het dorp Junyong en verre omtrek ligt rond de 15.000. Zij zijn allemaal afkomstig uit (voormalige) nomadengezinnen. Velen van hen zijn de laatste jaren door de Chinese overheidgedwongen hun vee te verkopen en te verhuizen naar meer stedelijke gebieden, waar ze grote moeite hebben een nieuw bestaan op te bouwen. 85% van hen is analfabeet en beheerst alleen het Tibetaans.

 

Uitvoering van het project

De doelstelling om behalve basis-onderwijs ook middelbaar onderwijs mogelijk te maken voor alle schoolkinderen van het Ju Mipham Education Centre in het oosten van Tibet, is mede dankzij uw bijdrage meer dan volledig bereikt.

 

Bij aanvang van het nieuwe schooljaar in 2015/2016 heeft de eerste lichting kinderen een compleet nieuw gebouw in gebruik genomen.  Er wordt niet alleen middelbaar onderwijs gegeven. Het gebouw doet tevens dienst als aula voor muziek-voorstellingen, vergaderingen en andere gelegenheden. De wanden zijn flexibel te verplaatsen waardoor op het ene moment in vier klassen les gegeven kan worden en op het andere moment meer dan 500 mensen terecht kunnen in dit gebouw. Een geweldige prestatie van de Chinese aannemer voor wie dit een prestige-object is geworden. 

 

Duurzaamheid

Het gebouw voor middelbaar onderwijs is onderdeel van het Ju Mipham Education Centre dat zal gaan bestaan uit een compleet centrum met basis- middelbaar en hoger onderwijs, alsmede technische en kunstzinnige opleidingen en diverse werkplaatsen voor bedrijven. 

 

Exploitatiekosten worden sinds 2017 geheel gefinancierd uit ouderbijdragen en donaties door de plaatselijke gemeenschap. Het middelbaar onderwijs is  daarmee geheel zelfvoorzienend geworden

 

Alle bouw-activiteiten en alle rekeningen zijn door de Chinese overheid gecontroleerd en goedgekeurd. 

Zoals gewoonlijk moesten bijna alle bouwmaterialen vanuit Xining of Chengdu worden geleverd, op meer dan 1000 kilometer afstand van deze regio. Ook de werknemers komen uit mainland China en moeten worden gehuisvest op kosten van de opdrachtgever. Dit zijn de belangrijkste redenen waarom goed bouwen in Tibet zo vreselijk duur is

 

Bouwtijd - afgerond in november 2015

 

Totale projectkosten: € 79.500,- 

 

Van elke euro die u heeft gedoneerd, is zeker € 0,97 direct bij het project terecht gekomen.

 

Terug naar 'Onderwijs' >>

 

Direct doneren

Doneer nu een bedrag naar eigen keuze voor de opleiding van een nomade

 

Klik hier en je wordt doorgelinkt naar de beveiligde omgeving van geef.nl

Bedrijfsleven

Als je niet kunt lezen of schrijven, kun je nog wel iets met je handen doen, een winkel of handel starten of diensten aanbieden. Daarvoor zijn micro-kredieten beschikbaar

Cultureel Erfgoed

De Tibetaanse taal en cultuur zijn uniek, daarom is het van groot belang dat deze niet verloren gaan. Oude meesters leren het weer jonge mensen zoals het eeuwen is gegaan. 

Onderwijs

Onderwijs is de belangrijkste motor om een betere toekomst te creeëren. Bovendien zal daarmee de Tibetaanse taal en cultuur niet verdwijnen.