kinderen en ouderen in Tibet
Gezondheidscentrum

PROJECT 2016 - GEZONDHEIDSCENTRUM

 

Aard en omvang van de doelgroep

De laatste jaren is het aantal inwoners van de regio Sershul explosief gestegen. Niet alleen doordat Tibetanen steeds meer hun oude vak als herders niet meer mogen uitoefenen en naar meer stedelijke gebieden moeten verhuizen maar ook door de grote aantallen Chinezen die naar dit gebied komen. 

 

De Tibetaanse bevolking bestaat voornamelijk uit (voormalige) nomadengezinnen. 85% van hen is analfabeet en beheerst alleen het Tibetaans. Bovendien is er weinig gezondheidszorg waardoor het sterftecijfer van vrouwen en baby's zeer hoog is, bijna 1 op de 10 vrouwen sterft in het kraambed en 1 op de 8 babies wordt niet ouder dan 5 jaar.

 

Uitvoering van dit project

Het doel was het bestaande lemen gebouw dat op instorten stond, te vervangen door een van steen opgetrokken nieuw gezondheidscentrum van 500 m2.

 

In mei 2016 zijn alle bouwmaterialen naar de bouwlocatie gebracht in afwachting van de ploeg vrijwilligers. uit Nederland. Toen bleek dat zij niet konden komen, moest de aannemer met spoed op zoek naar bouwvakkers die het gebouw voor de winter nog konden neerzetten. Dat is gelukt, in oktober 2016 is de ruwbouw opgeleverd en in april 2017 zijn de ramen geplaatst. Men is nu hard aan het sparen voor de inrichting van het gebouw. 

 

Verbetering door dit project

Zodra het gezondheidscentrum helemaal gereed is kunnen de volgende activiteiten plaatsvinden:  

  1. basis gezondheidszorg waarbij eenvoudige ingrepen gedaan kunnen worden 

  2. onderzoek van zwangere vrouwen

  3. consultatie-bureau voor babies en peuters, 

  4. geven van acupunctuur en massage

  5. voorlichting over het voorkomen van HIV/Aids, geslachtsziekten en infectie-ziekten zoals tuberculose 

  6. en over voorbehoedsmiddelen en voorkoming van zwangerschap

 

Voor grotere ingrepen en voor medicijnen moet men nog altijd naar het ziekenhuis in Yushu, op 4 uur autorijden van deze regio.

 

Dankzij het nieuwe centrum zal de gezondheid van de bevolking in dit afgelegen gebied langzaam gaan verbeteren.

 

Budget: € 94.890 

Van elke euro die u heeft gedoneerd, is zeker € 0,97 direct bij dit project terecht gekomen.

 

Lees meer over andere projecten

Direct doneren

Doneer nu een bedrag naar eigen keuze voor de opleiding van een nomade

 

Klik hier en je wordt doorgelinkt naar de beveiligde omgeving van geef.nl

Bedrijfsleven

Als je niet kunt lezen of schrijven, kun je nog wel iets met je handen doen, een winkel of handel starten of diensten aanbieden. Daarvoor zijn micro-kredieten beschikbaar

Cultureel Erfgoed

De Tibetaanse taal en cultuur zijn uniek, daarom is het van groot belang dat deze niet verloren gaan. Oude meesters leren het weer jonge mensen zoals het eeuwen is gegaan. 

Onderwijs

Onderwijs is de belangrijkste motor om een betere toekomst te creeëren. Bovendien zal daarmee de Tibetaanse taal en cultuur niet verdwijnen.