kinderen en ouderen in Tibet
Cultureel Erfgoed

De Tibetaanse taal en cultuur zijn uniek, daarom is het van groot belang dat deze niet verloren gaan. Oude meesters leren het weer aan jonge mensen zoals het eeuwen is gegaan. 

 

Na de invasie door China en tijdens de Culturele Revolutie is veel kunst verloren gegaan. Bovendien zijn veel vaklieden gevlucht naar India. Gelukkig zijn er nog een aantal mensen overgebleven die met veel liefde en geduld de oude kunsten overdragen aan jongeren. Zo hebben we weer leraren die het thangka-schilderen onderwijzen, of het houtbewerken overdragen, het aloude decoratie-schilderen nog beheerst of weet hoe je mantra's op stenen uithouwt. 

 

Al deze vakken worden onderwezen in de vakopleidingen van het Vistaproject. Soms een langdurige kwestie want een opleiding duurt minimaal 1 en maximaal 7 jaar. Dat is een hele investering voor de jongeren die dit soort opleiding volgen en ook voor hun familie. Ze weten echter een ding zeker; als ze hun vak goed verstaan is er altijd werk en kunnen ze een goed belegde boterham verdienen. 

 

De monniken en nonnen in de omgeving kennen nog de aloude dansen en gezangen van de Tibetaans-boeddhistische cultuur. Simpele versies hiervan worden aan de kinderen van de basisschool geleerd. Bij deze dansen horen kostuums en maskers die nieuw gemaakt worden in de werkplaatsen van het Vistaproject.  

 

In de toekomst willen we op traditionele manier kruiden verwerken tot Tibetaanse pillen volgens de Chagpori methode zoals die op de artsen-opleiding geleerd wordt.

 

Direct doneren

Doneer nu een bedrag naar eigen keuze voor de opleiding van een nomade

 

Klik hier en je wordt doorgelinkt naar de beveiligde omgeving van geef.nl

Onderwijs

Onderwijs is de belangrijkste motor om een betere toekomst te creeëren. Bovendien zal daardoor de Tibetaanse taal en cultuur niet verdwijnen. 

Bedrijfsleven

Als je niet kunt lezen of schrijven, kun je nog wel iets met je handen doen, een winkel of handel starten of diensten aanbieden. Daarvoor zijn micro-kredieten beschikbaar