kinderen en ouderen in Tibet
Bedrijfsleven
Onderwijs

Onderwijs is de belangrijkste motor om een betere toekomst te creeëren. Bovendien zal daardoor de Tibetaanse taal en cultuur niet verdwijnen. 

Cultureel Erfgoed

De Tibetaanse taal en cultuur zijn uniek, daarom is het van groot belang dat deze niet verloren gaan. Oude meesters leren het weer aan jonge mensen zoals het eeuwen is gegaan. 

Als je niet kunt lezen of schrijven, kun je nog wel iets met je handen doen, een winkel of handel starten of diensten aanbieden. Daarvoor zijn micro-kredieten beschikbaar.

 

De eerste opleiding die we in 2007 opzetten, was voor motorfiets-monteurs. Er was geld voor beschikbaar gesteld door sponsors uit Nederland. Daarvan zijn twee oude motorfietsen aangeschaft die de studenten in en uit elkaar moesten halen. Net zo lang tot ze snapten hoe de motorfiets werkte en tot ze ook wisten hoe die weer in elkaar gezet kon worden. 

Daarna is hetzelfde gedaan met tractoren. Deze hands-on oplossing is voor mensen die niet kunnen lezen en schrijven de enige mogelijkheid om een vak te leren. 

 

In de loop der jaren zijn naast deze technische opleidingen, ook kunstzinnige opleidingen opgezet, zoals voor houtbewerker, decoratie-schilder, thangka-schilder en kleermaker. Bijna alle jongeren hebben werk gevonden, hetzij in hun eigen werkplaats, hetzij bij een baas. Slechts 10% heeft de opleiding niet afgemaakt, meestal door ziekte of doordat zij het lesgeld niet meer konden betalen. 

Met hulp van micro-kredieten zijn een restaurant, eettent, steenfabriek en diverse winkels gestart. Terugbetalen duurt lang omdat er niet veel winst behaald wordt, maar men is wel trouw.

 

Ook andere opleidingen zijn opgezet, met name jonge meisjes leren schoonmaken, in een restaurant of hotel te werken of eenvoudig kantoorwerk te doen. Enkele meisjes konden na hun basisschool aan het werk als understudies waarmee zij de jongste kinderen de eerste beginselen van de Tibetaanse en Chinese taal bijbrengen.

 

Direct doneren

Doneer nu een bedrag naar eigen keuze voor de opleiding van een nomade

 

Klik hier en je wordt doorgelinkt naar de beveiligde omgeving van geef.nl