kinderen en ouderen in Tibet
Hoger Onderwijs

PROJECT 2018-2019 - HOGER ONDERWIJS 

 

HOGER ONDERWIJS

 

Aard en omvang van de doelgroep

Het aantal inwoners in de regio Sershul groeit gestaag door, inmiddels wonen er bijna 65.000 mensen in dit gebied op de grens van de Chinese provincies Sichuan en Qinghai op 1000 km. afstand van Chengdu, de dichtstbijzijnde stad met een internationaal vliegveld. (situatie 2017)

 

Bewoners zijn (voormalige) Tibetaanse nomadengezinnen. Velen van hen zijn de laatste jaren door de Chinese overheid gedwongen hun vee te verkopen en te verhuizen naar meer stedelijke gebieden, waar ze grote moeite hebben een nieuw bestaan op te bouwen. 85% van hen is analfabeet en beheerst alleen het Tibetaans. 

Aard en omvang van het project

Nu het basis- en middelbaar onderwijs gerealiseerd zijn, wil de bevolking graag dat ook hoger onderwijs mogelijk wordt. Het plan is een zogenaamde 'shedra' te bouwen, een traditioneel Tibetaans instituut voor hoger onderwijs, vergelijkbaar met HBO/Universiteit. Er wordt onderwezen in zowel Tibetaans als Chinees en de vakken zijn: Taal, Geneeskunde, Creatieve Vakken, Metafysica en Logica.

Meer informatie over deze vakken vindt u hier

 

Uitvoering van dit project

De Universiteit/Shedra zal bestaan uit leslokalen, studieruimtes en woon-units voor zowel leraren als studenten en wordt gerealiseerd in de nabijheid van de reeds eerder gebouwde basis- en middelbaar onderwijs scholen in het dorp Junyong op ongeveer 25 km. afstand van de stad Sershul. 

Planning

In 2018-2019 zoeken we financiering bij diverse fondsen, particulieren en bedrijven. Zodra voldoende gelden zijn toegezegd, start de bouw. 

 

Verbetering door dit project

Dankzij de 'shedra' zullen Tibetaanse kinderen in de regio Sershul ook hoger onderwijs kunnen volgen.

 

Budget 

Wordt nog aan gerekend.

Van elke euro die u heeft gedoneerd, zal zeker € 0,97 direct bij dit project terecht komen.

 

Terug naar 'Projecten' >>

Direct doneren

Doneer nu een bedrag naar eigen keuze voor de opleiding van een nomade

 

Klik hier en je wordt doorgelinkt naar de beveiligde omgeving van geef.nl

Bedrijfsleven

Als je niet kunt lezen of schrijven, kun je nog wel iets met je handen doen, een winkel of handel starten of diensten aanbieden. Daarvoor zijn micro-kredieten beschikbaar

Cultureel Erfgoed

De Tibetaanse taal en cultuur zijn uniek, daarom is het van groot belang dat deze niet verloren gaan. Oude meesters leren het weer jonge mensen zoals het eeuwen is gegaan. 

Onderwijs

Onderwijs is de belangrijkste motor om een betere toekomst te creeëren. Bovendien zal daarmee de Tibetaanse taal en cultuur niet verdwijnen.